Vanliga frågor

Här hittar du de vanligaste frågorna vi får. Om du inte hittar frågan du söker kan du alltid kontakta oss här

Talat Utrymningslarm

TUL är en förkortning för Talat Utrymningslarm.

UTM är en förkortning för Utrymningslarm Talat Meddelande. UTM är den nyare benämningen som används vid regelverket SBF 502. Där den tidigare benämningen var TUL.

Enligt SBF502 kan man ha upp till 32st högtalare på en slinga. Vi rekommenderar ca 27-28st för att ha lite reserv för eventuella framtida ändringar.

Detta beror helt på vilken central som ska finnas i anläggningen. Det är olika beroende på vilket system man väljer. Enklast är att höra av sig till oss och fråga.

STI-mätning är en mätning man gör för att kontrollera taluppfattbarheten i ett system. För att denna ska kunna genomföras krävs det att det är tyst i lokalen som ska mätas. STI-värdet ska vara minst 0,55 för att vara godkänt enligt SBF502.

Om man utgår från SBF502 ska samtliga utrymmen inom täckningsområdet uppfylla kraven på ljudtryck och STI. Det beror därför på dörrarnas dämpning samt högtalare utanför om man klarar sig utan högtalare. Men generellt sätt så är det svårt att uppnå kraven fullt ut utan högtalare.

Enligt SBF502 6.4.3.2 så bör man om möjligt alltid kunna höra minst två högtalare. Skulle den ena slingan sluta fungera så bör man därför kunna ha hörbarhet från högtalare på en annan slinga men det behöver ej uppnå krav på ljudtryck och STI.

I de flesta centraler går det att ansluta en musikkälla men man bör välja högtalare efter ändamålet. Det finns högtalare som är mer anpassade för talat meddelande och det finns de högtalarna som fungerar utmärkt till musikuppspelning.

Ja om det ska uppfylla det senaste regelverket

Enligt SBF502 6.4.3.18 ska en utrymningsmikrofon finnas för att kunna avbryta eller komplettera det inspelade meddelandet.

 

Nödbelysning

Alla SAC hänvisningsarmaturer med batteri backup har självtest. Även de flesta nödljusen. Titta efter denna symbol under respektive produkt, så får du svaret snabbt.

En röd blinkade indikation kan betyda att den indikera på något fel. Det kan även betyda att den gör ett test. Hur den indikera är olika på vilken armatur. För att läsa av korrekt indikation, se i manualen under respektive produkt. 

Du hittar rätt batteri när du går in på produkten och väljer tillbehör. Hittar du inte det där, titta i vår batteriguide (öppnas i nytt fönster)

 

Brandsäker Kabel

 Enligt det nya regelverket SBF 502:1 ska kablaget till högtalarslingor vara med röd mantel.

Vår brandsäkra kabel kommer från LEONI i Schweiz. Där man generellt har väldigt höga kvalitetskrav.  För att se exakt vilka standarder de olika kablarna har, titta under respektive kabel, eller i vår Kabelbroschyr.

 

Servicetjänster

Dels för att veta att anläggningen fungerar som den ska och kunna åtgärda eventuella brister och förbättringar i anläggningen löpande. Periodiskt schemalagd underhåll ska utföras månadsvis, kvartalsvis samt årsvis enligt SBF 502:1 paragraf 11 och 12.

Funktionsbevakning ser till att funktionsprova anläggningen ljudmässigt så man vet att den fungerar som den ska varje dag. Detta gör att man kan känna sig trygg som anläggningsägare när tex. gallerian öppnar vet att det talad  utrymningslarmet fungerar som det ska. Detta i kombination med fjärrsupport så kommer vi vid ett eventuellt fel koppla upp oss mot anläggningen för att kontrollera vad som orsakat felet samt eventuellt kunna åtgärda det på distans eller skicka ut en tekniker för att minska avbrott i anläggningen.

Vi som anläggarfirma kan koppla upp oss mot ert talade utrymningslarm och kontrollera status samt göra justeringar i systemet som underlättar för er. Vi gör detta fjärrmässigt och spar in resor och på så vis även miljön. Ni får även svar på era frågor när ni behöver ringa vår supportavdelning.

Vi kopplar upp oss mot er anläggning via en VPN tunnel, säker krypterad uppkoppling via internet